Wat zegt de consumentenbond

Het onderzoek

Skiën en Snowboarden kun je leren in Nederland op:

Maar zijn die lessen overal even goed? Slotconclusie Consumentenbond:

“Onze voorkeur voor een snowboardles gaat uit naar een rollerbaan. Hoewel de sneeuw hier ontbreekt, leer je op een rollerbaan sneller de techniek aan.”

In the Dutch Mountains

Skiën in het bergloze Nederland kan: op 7 overdekte sneeuwpistes, 23 buitenbanen zonder sneeuw en dik 50 overdekte rollerbanen. Op al die banen kun je onder begeleiding leren skiën en snowboarden. Maar dat wil niet zeggen dat die lessen overal even goed zijn.

Voor wintersport moet je ver. In Nederland hebben we nu eenmaal geen bergen en zelden sneeuw. Maar skiliefhebbers hebben zich niet voor een gat laten vangen en vonden er wat op. Eerst zoefden ze van skihellingen bekleed met borstels of matten, later kwamen de rollerbanen, waarbij een borstel of mathelling als het ware onder je door wordt getrokken en weer later de banen met kunst sneeuw. Wat is het beste systeem om op te beginnen? Wij wilden leren snowboarden en vroegen ons af of de soort baan dan iets uitmaakt. En of we er ook iets van zouden opsteken. Dus namen we een proefles bij twee sneeuwbanen, een rollerbaan met tapijt en een borstelbaan. Hoe zijn de service en instructie, hoe bevalt de les en waar leerden wij het meest in één lesuur?

Sneeuwbaan; SnowWorld Zoetermeer

Bij Snowworld gaat het allemaal losjes toe. Erg losjes. Een kledingadvies, bijvoorbeeld, krijgen we niet als we onze afspraak maken. Terwijl toch niet iedereen erbij stilstaat dat het op de baan vijf graden onder nul is. De schoenen die we huren zijn zichtbaar oud: de binnen voering hangt eruit. Op ons eigen verzoek krijgen we nieuwe. Maar ook het board dat we krijgen is wat versleten. Als we bij het ophalen van ons board aangeven dat we geen idee hebben of we met ons linker- of rechterbaan voor staan, is het advies dat we het board maar moeten komen omruilen als het niet blijkt te kloppen. De les begint met een uitgebreide warming-up, waarna we overschakelen op de grondbeginselen. Erg ver komen we door de omvang van de groep (negen man) niet: er is net genoeg tijd om twee keer op de aangeleerde manier naar beneden te glijden. Omdat de les onderaan de piste wordt gegeven, vliegen de snelle jongens je om de oren. Een afgezette oefenweide zou prettiger zijn. Pas tegen het einde van de les wordt verteld hoe we moeten vallen. Een beetje laat, want vlak daarvoor maakte een cursist een ongelukkige landing.

Buitenbaan; Skicentrum Hoofddorp

Wie een proefles wil bespreken op een borstelbaan moet geluk hebben. Bij Duinrell in Wassenaar kunnen we pas over enkele weken terecht, in Huizen (wolfskamer) ziin alleen privé lessen mogelijk en dan alleen als de instructeur toevallig kan. Maar in Hoofddorp kunnen we nog aansluiten bij een groepje dat 1 les achter de rug heeft. We krijgen hier keurig kleding advies vooraf. Ook bij het uitzoeken van de materialen worden we prima geholpen, en de spullen lijken zo uit de winkel te komen. De les verloopt zeer vlot; we werken het programma razendsnel af, zelfs als we het onderdeel nog niet onder de knie hebben.

Rollerbaan; All Sports, Amstelveen

Bij All Sports krijgen we van tevoren een prima kledingsadvies. Wat betreft het materiaal is het minder goedgesteld. De les vergoedt veel. Het aanpassen aan de snelheid van de rol gaat in ons geval snel en na een uur hebben we veel meer gesnowboard dan in de twee uur bij de lessen op de sneeuwbanen. Binnen een zeer intensief uur maken we al redelijke bochtjes.